Hodowla owiec

Polska Owca Nizninna

Rasa wyhodowana w kraju.
Owca średniej wielkości dobrze owełniona, umaszczenie białe. Okrywa wełnista zamknięta, u części sztuk może być półotwarta. Dobre umięśnienie partii lędźwiowo-grzbietowej. Sylwetka głęboka, osadzona na dość krótkich nogach, głowa szeroka, bezroga. Dojrzewanie średnio-wczesne, maciorki używane do rozrodu w wieku 10-12 miesięcy.
Plenność-160%, użytkowość rozpłodowa 140%.
Masa ciała powinna wynosić minimum:
-tryki: 95-110kg,
-maciorki 55-80kg.

Owca Wrzosówka

Rasa rodzima.
Owca drobna o suchej konstytucji i harmonijnej budowie. Wełna frakcyjna, mocna. Na szyi, podgardlu, mostku, a u tryków i na grzbiecie dopuszczalna jest czarna grzywa z włosów rdzeniowych. Okrywa wełnista otwarta o kosmkach niezbyt ostro zakończonych, porastająca na całym tułowiu i partii brzucha. Głowa, kończyny i ogon nie owełnione, pokryte sierścią. Skóry bardzo dobrze nadające się do wyrobu kożuchów. Za podstawowe umaszczenie uznaje się okrywę siwą i ciemno siwą. U tryków szeroko rozstawione ślimakowate rogi, maciorki w zasadzie bezrożne. Pożądane wczesne dojrzewanie płciowe, w wieku 6-7 miesięcy. Plenność- 150%.
Masa ciała powinna wynosić minimum:
-tryki: 40kg,
-maciorki: 32kg.

Białogłowa Owca Mięsna

Rasa wyhodowana w kraju.
Owca duża, bezroga o silnej konstytucji. Wcześnie dojrzewająca, tryki i maciorki mogą być używane do rozrodu już w wieku ok. 8 miesięcy. Plenność 150 %, użytkowość rozpłodowa 130 %. Umaszczenie białe, wełna krzyżówkowa, średnio gruba i gruba, jednolita. Owca o bardzo dobrze zaznaczonych cechach mięsnych.
Masa ciała powinna wynosić minimum:
-tryki: 110-130kg,
-maciorki 70-80kg.