Najwyższa jakość
Naturalne pastwiska
Najlepsza opieka weterynaryjna

3 rasy

Ponad 1000 matek

100 ha pastwisk

Owca wrzosówka

Rasa rodzima.

Owca drobna o suchej konstytucji i harmonijnej budowie. Wełna frakcyjna, mocna. Na szyi, podgardlu, mostku, a u tryków i na grzbiecie dopuszczalna jest czarna grzywa z włosów rdzeniowych. Okrywa wełnista otwarta o kosmkach niezbyt ostro zakończonych, porastająca na całym tułowiu i partii brzucha. Głowa, kończyny i ogon nie owełnione, pokryte sierścią. Skóry bardzo dobrze nadające się do wyrobu kożuchów. Za podstawowe umaszczenie uznaje się okrywę siwą i ciemno siwą. U tryków szeroko rozstawione ślimakowate rogi, maciorki w zasadzie bezrożne. Pożądane wczesne dojrzewanie płciowe, w wieku 6-7 miesięcy. Plenność- 150%.

Białogłowa Owca Mięsna

Rasa wyhodowana w kraju.

Owca duża, bezroga o silnej konstytucji. Wcześnie dojrzewająca, tryki i maciorki mogą być używane do rozrodu już w wieku ok. 8 miesięcy. Plenność 150 %, użytkowość rozpłodowa 130 %. Umaszczenie białe, wełna krzyżówkowa, średnio gruba i gruba, jednolita. Owca o bardzo dobrze zaznaczonych cechach mięsnych.

Polska owca nizinna

Rasa wyhodowana w kraju.

Owca średniej wielkości dobrze owełniona, umaszczenie białe. Okrywa wełnista zamknięta, u części sztuk może być półotwarta. Dobre umięśnienie partii lędźwiowo-grzbietowej. Sylwetka głęboka, osadzona na dość krótkich nogach, głowa szeroka, bezroga. Dojrzewanie średnio-wczesne, maciorki używane do rozrodu w wieku 10-12 miesięcy.